nemiskacat

Shabby chic tálaspolc

Shabby chic tálaspolc festés

 

 

Tálaspolc, tálas, edényes, tányéros, palackos, üveges, fűszeres, tejes…

…ezek nagyjából mind ugyanazt jelentik, legalábbis a Magyar Néprajzi Lexikon ide vonatkozó szócikke szerint (forrás ITT).

 

A tálasfogas pontos leírása:

tárolóbútor; alján deszkalap akasztófogakkal, melyeken üveg- vagy cserépkancsó, főleg bokály, ritkán tányér lóg, fölül polc, melynek korlátjához ón- vagy cseréptálak támaszkodnak. Nevezik még: fogas, fogastálas, tálas, tányérosnak is (Erdélyben: kendőszeg, bokálytartó). Néha egymás fölött két polc van, esetleg a végein rekesszel, ill. fiókkal vagy törülközőtartóval.

 

A lexikon szerint a vagyont jelző díszedény kirakása a 15. sz.-ban vált szokássá, és ma sem használnánk másra, bár mostanság nehezen lehet ilyen bútorokat beszerezni. Akinek ez a stílus tetszik, aki hasonló bútorokkal szeretné berendezni az életterét meglehetősen szűk körből válogathat, esetleg megcsináltatja asztalossal, vagy felkutat egy hasonló állapotban lévő darabot. Kétségtelen, hogy ez a legköltségkímélőbb megoldás.

 

 

Shabby chic tálaspolc festés

 

 

Ez a tálaspolc több sebből vérzett:  egyrész borzasztóan koszos volt, másrészt nem ártott neki egy egyszerű szúölővel való lekezelés, és az egyik fogasát meg kellett ragasztani, mert meglazult.

 

Ezek nagyon minimális munkával és erőfeszítéssel megoldható feladatok, a festék pedig csodákat tett vele.

Olvass tovább!

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Torjay Valter says:

    Én bútortörténész vagyok. Hogy meri ezt tenni régi tárgyakkal? Restaurátor legyen a talpán, aki majd egyszer mindezt a sok “kreativitást” jóváteszi.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!