nemiskacat

Antikolt polc készítése No. 2.

Bútor antikolásra több változatot is olvastam az interneten.

Az első változatban festettem, visszacsiszoltam, és utólag antikoltam, sötétebb lazúrt használva öregítő anyagként.

Ebben a változatban festettem, újra festettem sötét színnel, viasszal átdörzsöltem, festettem, visszacsiszoltam. Hát így röviden…

Olvass tovább!

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. nemiskacat says: (előzmény @Timcsi)

  Szia Timcsi!
  Ennél a polcnál olyan technikát alkalmaztam, ami eltakarja fa erezetét. Tehát ha ráfestesz a polcra pl. sötét szürke festéket, a tetejére pedig cseresznye szinűt, és azt visszacsiszolod, hogy látszódjon a szürke, attól még a fa erezete nem fog látszódni. Szerintem a fa eredeti erezetét úgy tudod legjobban megtartani, azaz inkább visszahozni, ha egy másik technikát alkalmazol, ha pl. ráfested a cseresznyét, és utána finonam visszacsiszolod, és egy szivacs vagy rongy segítségével mondjuk sötét lazúrfestékket áttörülöd a fát. Így a sötét lazúr megül a fa eredeti barázdáiban, mélyedéseiben, és annak ellenére, hogy előtte zománcfestékkel festetted, újra kirajzolja azokat. Utána selyemfényű lakkal lakkoznám. Ezt egyébként antik viasszal sokkal szebben meg lehet csinálni, de konyhabútornál ez azért kockázatosabb. A viasz kevésbbé ellenálló a nedvességgel szemben. Én matt, vizesbázisú zománfestékkel dolgozom, de megmondom neked őszíntén nem tudom milyen az indián cseresznye szín, gondolom valamilyen pirosas-bordós, ahhoz jól megy a fekete… Mondjuk ha már egy bútoron belül lenne az indián cseresznye meg a bézs is, akkor én nem használnék még két különböző színt antikoláshoz, az úgy már kicsit sok lenne a színekből. De ez csak az én véleményem. A legszebb megoldás a viaszolós, én a HG antik viaszt próbáltam eddig és megkockáztatnám konyhabútoron is, mert kemény, ellenálló felületet ad, de egy egész konyhabútort viaszoli azért nem olcsó mulatság.
  Ha semmiképpen nem akarod eltakarni a fát, akkor vizes bázisú lazúrt használj, azzal viszont nem tudsz antikolni.
  Remélem segítettem. Ha nem, akkor írj nyugodtan e-mailt és tovább beszélgetünk. Üdv Enikő

 2. Timcsi says:

  Szia!

  Szeretnélek megkérdezni, hogy kezeletlen konyhaszekrény ajtókat hogy tudok úgy antikolni, hogy látszódjon a fa erezete. Az egyik indián cseresznye színű lenne, és lennének bézs színű ajtók is! Milyen festékeket ajánlasz, illetve milyen színű legyen szerinted az alsó festék színe? Az indián csresznyénél sötét szürkére gondoltam, majdnem fekete, a bézsnél meg szürkére? Szerinted?
  Előrei is köszönöm válaszod!!!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!